Министърът на  външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното

...
Министърът на  външните работи Теодора Генчовска участва днес в редовното
Коментари Харесай

Министър Генчовска участва в заседанието на Съвет ,,Външни работи” на ЕС

Министърът на  външните работи Теодора Генчовска взе участие през днешния ден в постоянното месечно съвещание на Съвет,,Външни работи’’, което се състоя в Люксембург.

Министрите разискаха военната експанзия на Русия против Украйна, обстановката в района на Западните Балкани, самодейността на Европейската комисия и на ЕСВД,,Глобален портал ”, ситуацията в Либия и Мали.

,,Като жена и майка съм шокирана от ужасяващото принуждение против цивилни жители в Буча, Краматорск и други украински обитаеми места. Извършилите тези закононарушения би трябвало да бъдат изправени пред интернационално правораздаване и да понесат най-тежки санкции. България продължава мощно да поддържа Украйна. До момента страната ни е приела над 70 хиляди бежанци от Украйна и дава филантропична помощ. Координацията с НАТО е извънредно значима и ще продължи да се ускорява. ” Министър Генчовска прикани за засилено взаимоотношение с интернационалните сътрудници за по-нататъшна дипломатическа изолираност на съветския агресор, както и за твърдо противопоставяне на съветските хибридни закани.

Държавите членки потвърдиха, че Европейски Съюз ще продължи да оказва помощ и подпомагане на Украйна във всички сфери – отбранителни качества, обществена и филантропична помощ, банкет на бежанци и други С дейните старания на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство и други сътрудници и с необятната поддръжка на страни от всички райони на света участието на Русия в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида беше суспендирано от Общото заседание на Организация на обединените нации на 7 април 2022 година

Външните министри на Европейски Съюз разискаха и обстановката в района на Западните Балкани в подтекста на съветската военна експанзия в Украйна и нуждата от засилен ангажимент към сътрудниците в района. Министър Генчовска удостовери българската поддръжка за европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани на основата на личните им заслуги.

Министрите подчертаха смисъла на метода „ Екип Европа “, координацията със сходномислещите сътрудници и превъзмогването на последствията от съветската експанзия против Украйна при установяване на целите на самодейността за съгласуваност на Европейски Съюз –,,Глобален портал ”.

Специални посетители на Съвета бяха външните министри на Норвегия и Исландия. Двете страни сътрудници на Европейски Съюз се причислиха към глобите против Русия и оказват помощ на Украйна в битката й против съветската военна експанзия.

В рамките на Съвета, министър Генчовска организира двустранна среща с министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР